yonetim@sgd.org.tr

kidem-ve-ihbar-tazminatinda-magdur-olan-ozel-sektor-calisanlari-hk

Sizden GelenlerKategori: Genel-Sosyal Güvenlikkidem-ve-ihbar-tazminatinda-magdur-olan-ozel-sektor-calisanlari-hk
Gizli sordu ** önce

Merhabalar kolay gelsin. öncelikle sorum bir arkadaşımın işten çıkış ve çıkartılış süreciyle alakalı. medikal firmasında çalışan arkadaşım hiç bir yazılı ihbar edilmeden 1 ağustos tarihinde işten çıkarılmıştır. ancak işin muhasebe kısmı kendi istifa etmiş gibi göstererek ve ayrıca tam 2 yıl çalıştığı iş yerinden tüm alacaklarımı fazla mesailerimi elden teslim aldım gibi bir yazı imzalatıyorlar . ne bir kıdem tazminatı ne bir ihbar tazminatı hiç birşey alamıyor arkadaşım. kıdem ve ihbar tazminatları banka kanalı ile ödenmek zorunda değil mi ? firmayı şikayet etsek arkadaşında sonuçta o paraya ihtiyacı var yani imzaladığı o kağıt alacaklarımı elden teslim aldım ibaresinin bir hükmü var mıdır? bu konu ile ilgili bir program içerisinde açıklama yaparsanız sevinirim. bazı kendini uyanık sanan işverenler çalışan işçinin hakkını böyle gasp ediyor. bence bu konu ile ilgili neler yapılabilir bir açıklama yaparsanız sevinirim. iyi yayınlar iyi çalışmalar…

1 Cevaplar
Editör Denetmen cevapladı 2 sene önce

Cevaplar ve yorumlar yazarların kendi yorumları olup, tamamen kişisel görüş niteliğindedir. Yazıların kesinlikle resmi bir niteliği bulunmamakta olup herhangi bir bağlayıcılığı mevcut değildir.
Lütfen kesin bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili Kamu Kurumları ile irtibata geçiniz.

Ücret ve yan hakların bankadan ödeme zorunluluğu olan işyerlerinde elden ödenmesi, işten ayrılış nedenleri ve kodları ile kıdem tazminatı vb. konulara ilişkin iş ve işlemlere yönelik 4857 sayılı Kanun çerçevesinde yapılacak incelemelerden  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İş Müfettişleri sorumludur. Konu ile ilgili olarak arabuluculuk müessesi ve uzlaşma sağlanamazsa İş Mahkemeleri de yetkilidir. Bahsettiğiniz durum özelinde idari inceleme açısında Alo-170 aracılığıyla başvuru yapabileceğiniz gibi arabulucuya başvurabilir yahut uzlaşma sağlanamazsa İş Mahkemelerinde dava da açabilirsiniz.
Mahkeme sizin imzaladığınız evrak, yasal haklarınız ve edimleriniz özelinde iddia ettiğiniz hususlara yönelik kendi değerlendirmesini yapacaktır. Herhangi bir inceleme yapmadan, hizmet dökümünüz, işten ayrılış nedenleriniz, çalışma süreleriniz ve meslek kodlarınızla ilgili bilgilere net bir şekilde vakıf olmadan herhangi bir öneride bulunmak doğru olmayacak, yanlış yönlendirmeye neden olabilecektir.
Bu nedenle konu ile ilgili iş hukukunda uzmanlaşmış avukatlardan da dava süreçleri ve haklarınız yönünden danışarak bilgi talep etmeniz daha sağlıklı olacaktır.