yonetim@sgd.org.tr

vardiyali-isyerinde-calisiyorum-resmi-tatillerde-hangi-vardiyalar-calisir

Sizden GelenlerKategori: Genel-Sosyal Güvenlikvardiyali-isyerinde-calisiyorum-resmi-tatillerde-hangi-vardiyalar-calisir
Gizli sordu ** önce

Haftaya gündüz vardiyası 8:30 başlıyor ikinci vardiya  16:30da geliyor,üçüncü vardiya 00:30 da  Yarın günlük tatilde bize her vardiya 5 saat çalışmak zorunda diyorlar.Arefe günü öğlen  13:00  sonra tatil olmasına rağmen ikinci vardiya 13:30 da geliyor ve üçüncü vardiya 18:30 geliyor. Parton benim yarım günüm gidiyor diye bize normal çalıştırma yaptırıyor    Buna hakkı var mı ? Yasal mı ? 

1 Cevaplar
Editör Denetmen cevapladı 2 sene önce

Cevaplar ve yorumlar yazarların kendi yorumları olup, tamamen kişisel görüş niteliğindedir. Yazıların kesinlikle resmi bir niteliği bulunmamakta olup herhangi bir bağlayıcılığı mevcut değildir.
Lütfen kesin bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili Kamu Kurumları ile irtibata geçiniz.
Çalışma süreleri genel olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirlenmiştir.
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir. Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.
Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz. Bu süreleri aşan çalışma saatlerine dair fazla çalışma sürelerine ilişkin hükümler uygulanır.
Bununla birlikte gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az on bir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz.
Ayrıca resmi tatiller çalışma günlerinden sayıldığından, bu günlerde ücretli izin yerine çalışma yapılması halinde yapılan çalışma saatlerine yönelik fazla çalışma sürelerine ilişkin hükümler uygulanır.
Sorunuza dönülecek olursa; net bir bilgi verilebilmesi için işyerinin niteliği, yapılan işin konusu, iş akdiniz ve toplu iş sözleşmeniz, haftalık çalışma süreleriniz, fazla çalışma, telafi çalışma, denkleştirme süreleri ile ilgili bilgiler ve bunlara ilişkin onayınızın olup olmadığı, ara dinlenme süreleriniz, vardiyalar arası dinlenme süresi gibi bilgilerin sorunuzda belirtilmiş olması gerekir. Ancak konu ile ilgili işvereninizin mevzuata aykırı çalışma yaptırdığını düşünüyorsanız Alo-170’e kanalıyla başvuru yapabilirsiniz.